Aloe Home Slider

10+1 σημαντικά πράγματα που (ενδεχομένως) δε γνώριζες για την Αλόη

Aloe

Αλόη…Χυμώδες φυτό, που ανήκει στην κατηγορία των κρίνων, συνήθως αναπτύσσεται χωρίς στέλεχος και έχει χοντρά, πράσινα σαρκώδη φύλλα που μπορούν να φτάσουν γύρω στα 60 έως 100 εκ. σε ύψος. Οι ιατρικές του ιδιότητες είναι γνωστές εδώ και χιλιάδες χρόνια και γι ‘αυτό το φυτό έχει πάρει πολλά ονόματα από τους προγόνους μας.

Για τους Αιγυπτίους ήταν το «φυτό της αθανασίας». Οι Ιθαγενείς Αμερικανοί αναφέρθηκαν σε αυτό ως το «ραβδί του ουρανού», ενώ οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν την Αλόη Βέρα ως ένα είδος πανάκειας που θεραπεύει διάφορες ασθένειες από την αϋπνία έως την τριχόπτωση.

Για εμάς που ζούμε στη σύγχρονη εποχή, η Αλόη Βέρα εξακολουθεί να είναι πολύτιμη. Εκτός από το να καλλιεργείται ως διακοσμητικό φυτό, χρησιμοποιείται ως βασικό συστατικό σε πολλά φαρμακευτικά και καλλυντικά προϊόντα.

Οι πιο σημαντικές χρήσεις αλλά και δεδομένα σχετικά με το φυτό αλόης βέρα ειναι τα εξής:

 1. Τα φυτά Αλόη Βέρα είναι ανθεκτικά και μακρόβια. Τα άγρια είδη είναι γνωστό ότι επιβιώνουν για 100 χρόνια.
 2. Υπάρχουν περίπου 250 είδη Αλόης Βέρα, αλλά μόνο 4 από αυτά καλλιεργούνται προς όφελος της υγείας. Το πιο γνωστό καλλιεργήσιμο είδος, το Aloe Vera Barbadensis, προέρχεται από τη Βόρεια Αφρική.
 3. Το gel της αλόης είναι 96% νερό, το οποίο επιτρέπει στο φυτό να επιβιώσει σε ξηρές περιοχές.
 4. Το φύλλο αλόης περιέχει λάτεξ που είναι αποτελεσματικό ως καθαρτικό. Ωστόσο, η κατάποση του λατέξ πρέπει να περιορίζεται σε μικρές ποσότητες, καθώς οι μεγάλες δόσεις μπορεί να είναι τοξικές.
 5. Η βασίλισσα της Αιγύπτου Κλεοπάτρα λέγεται ότι εφάρμοζε gel Αλόης Βέρα στο δέρμα της ως μέρος της τελετής ομορφιάς της.
 6. Το πιο πολύτιμο μέρος του φυτού της Αλόης Βέρα είναι το gel που βρίσκεται μέσα στα φύλλα, το οποίο περιέχει 75 θρεπτικά συστατικά που είναι σημαντικά για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων αμινοξέων, βιταμινών, μετάλλων και ενζύμων.
 7. Η γέλη από Aloe vera μπορεί να σκοτώνει βακτηρίδια, ιούς και μύκητες λόγω των φυσικών αντισηπτικών ιδιοτήτων της. Το φυτό έχει τέτοια δυναμική που λέγεται πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για τον καρκίνο και το AIDS. Για τον λόγο αυτό έχει αποτελέσει αντικείμενο διαφόρων μελετών και ερευνών τα τελευταία χρόνια.
 8. Οι δερματικές-καταπραϋντικές ιδιότητες του gel της Αλόης προέρχονται από ενώσεις που διεγείρουν την ανάπτυξη νέων δερματικών κυττάρων και συνδετικών ιστών, καθώς και βιταμίνες που βοηθούν στην επούλωση των πληγών, όπως οι βιταμίνες C και Ε. Έτσι, μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τσιμπήματα εντόμων, εγκαύματα, ηλιακά εγκαύματα και κρυοπαγήματα. Όταν εφαρμόζεται τοπικά μπορεί να ενυδατώσει και να μαλακώσει το δέρμα, να ελαφρύνει τις ραγάδες και να συρρικνώνει τα κονδυλώματα. Μερικοί άνθρωποι ορκίζονται ακόμη και ότι μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τις ρυτίδες.
 9. Η Αλόη Βέρα έχει εδώ και καιρό χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική. Το Ayurveda, ένα σύστημα φυσικής επούλωσης που προέρχεται από την Ινδία, χρησιμοποιεί Αλόη Βέρα για να θεραπεύσει αρκετές δερματικές παθήσεις, καθώς και για να βελτιώσει τη λειτουργία του πεπτικού και του ανοσοποιητικού συστήματος.
 10. Η καούρα, η αρθρίτιδα, ο πόνος στις αρθρώσεις, ο διαβήτης, οι μολύνσεις ματιών και αυτιών, καθώς και η υψηλή χοληστερόλη αποτελούν μερικές μόνο από τις ασθένειες που πιστεύεται ότι η Αλόη βοηθά στην πρόληψη ή τη θεραπεία τους.
 11. Η Αλόη Βέρα καλλιεργείται και στη χώρα μας, ειδικά στη Νότια Ελλάδα, καθώς η ελληνική γη και οι καιρικές συνθήκες ευνοούν ιδιαίτερα την καλλιέργεια ποιοτικής και δραστικής Αλόης.