ΓΙΑΤΙ ALOE

Η Αλόη Βέρα είναι ένα πανάρχαιο φυτό, το οποίο έχει διαπιστωθεί ότι διαθέτει σημαντικές θεραπευτικές και καλλυντικές ιδιότητες. Υπάρχουν περισσότερα από 360 είδη αλόης, ωστόσο μόνο πέντε από αυτά έχει αποδειχτεί ότι ωφελούν την υγεία. Η Aloe Barbadensis Miller ή απλούστερα όπως είναι ευρέως γνωστή Αλόη Βέρα, είναι το πιο αποτελεσματικό και διαδεδομένο είδος. Το τζελ της, το οποίο βρίσκεται στα σκληρά, χυμώδη και σαρκώδη φύλλα της, περιέχει 200 και πλέον θρεπτικά συστατικά.

Πρόκειται για βιολογικά – ενεργά – ζωτικά – θρεπτικά συστατικά, τα οποία συνυπάρχουν και αλληλοενισχύονται, έτσι ώστε να αποτελούν έναν πολύτιμο σύμμαχο υγείας για την πρόληψη και επιδιόρθωση βλαβών, καθώς και τη βελτίωση αισθητικών και οργανικών προβλημάτων. Βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, αμινοξέα, ένζυμα, πολυσακχαρίτες, λιγνίνη, μαλικό οξύ, λιπαρά οξέα, ανθρακινόνες, στεροειδή και άλλα πολλά λειτουργούν ως ομάδα και απορροφώνται στο σύνολό τους από τον ανθρώπινο οργανισμό. Να γιατί Aloe, λοιπόν!

Iστορία

Ετυμολογικά, η λέξη αλόη προέρχεται από την εβραϊκή λέξη «alloeh» και σημαίνει πικρή και λαμπερή ουσία, ενώ η λέξη βέρα (vera) έχει τη ρίζα της στη λατινική και σημαίνει αληθινός, γνήσιος. Η ιστορία της Αλόης μας πηγαίνει αιώνες πίσω, εκεί που ο άνθρωπος τη χρησιμοποίησε ως θεραπευτικό φυτό, λόγω της σπουδαίας ικανότητάς της να θεραπεύει και να επουλώνει τραύματα, εγκαύματα και τσιμπήματα.

Είναι γνωστό ότι εκατοντάδες ιστορικές προσωπικότητες αξιοποιούσαν τις ιδιότητες της αλόης. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Χριστόφορου Κολόμβου που μετέφερε στα πλοία του γλάστρες αλόης, ώστε οι ναυτικοί του να αποφύγουν το σκορβούτο (έλλειψη βιταμίνης C). Επίσημα όμως οι ευεργετικές ιδιότητες του φυτού επικυρώθηκαν το 1959 από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των HΠA (FDA).

 

 

Καλλιέργεια

Η καλλιέργεια της αλόης δεν είναι απλή υπόθεση, διότι χρειάζεται να ευνοούν το έδαφος και το κλίμα. Μπορεί να αναπτυχθεί σε πετρώδη και ξερά εδάφη, τα οποία θα πρέπει να αποστραγγίζονται εύκολα. Σε αυτό βοηθάει και ο παράγοντας του επικλινούς εδάφους.

Σύμμαχοι και αρωγοί του φυτού είναι ο ήλιος, το φως και ο αέρας, γι’ αυτό και δεν ευδοκιμεί σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ή σε μέρη που το χειμώνα έχει πολύ χιόνι. Γενικώς, η αλόη συνιστάται να καλλιεργείται σε παραθαλάσσιες περιοχές με θερμό κλίμα, έτσι ώστε το φυτό να μην αναγκάζεται να χρησιμοποιεί τα δικά του φυσικά αποθέματα.

Για όλους τους παραπάνω λογούς η ελληνική γη και οι καιρικές συνθήκες της Νότιας Ελλάδας ευνοούν ιδιαίτερα την καλλιέργεια ποιοτικής και δραστικής αλόης. Είναι ωστόσο σημαντικό, προκειμένου να φυτευτεί, να αποφεύγονται οι μήνες που βρίσκονται στην καρδιά του χειμώνα.

Η ιδανική ηλικία της αλόης, όπου πλέον μέσα στα φύλλα της είναι έτοιμα όλα τα πολύτιμα συστατικά της για συγκομιδή και επεξεργασία, είναι από 2 έως 3 χρόνια. Σε αυτή την ηλικία περιέχονται στα φύλλα της σε μορφή τζελ όλα εκείνα τα συστατικά που την κάνουν από μόνη της να αποτελεί ένα «φυσικό φαρμακείο».